Innovation Labs 2018 – energie, entuziasm, motivatie, initiativa

La invitația prietenilor de la Orange România, în weekendul 3-4 martie am avut ocazia să fiu spectator al unui eveniment dedicat tinerilor care își doresc să facă primii pași în antreprenoriat, numit Innovation Labs, ajuns deja la ediția a șasea. Innovation Labs a fost creat pentru a susține proiecte interesante și pentru ca mentori, oameni profesioniști care au reușit în afacerile lor, să îi poată ghida pe cei la început de drum în ceea ce privește proiecte din domeniul tehnologiei.

În ce constă Innovation Labs

Innovation Labs este un program de accelerare, care constă în mai multe etape. Prima etapă este legată de înscrierea proiectelor, iar anul acesta au participat 65 de echipe formate din peste 200 de tineri. Proiectele au fost încadrate în cele șapte direcții de dezvoltare formulate în cadrul programului: Agricultură, Cyber-Security, Fintech, Health & Lifestyle, Retail, Smart Cities și Smart Mobility.

A doua etapă este legată de evenimentul la care am participat pentru două zile, la Biblioteca Centrală a Universității Politehnica din București. Cele 65 de echipe și-au prezentat ideile timp de un minut fiecare, apoi, pe holurile bibliotecii, mentorii s-au plimbat de la echipă la echipă, pentru a vota cele mai bune idei.

Astfel, după câteva ore, s-au decis cele 40 de echipe care au intrat, pentru 24 de ore, într-o competiție de tip Hackathon, unde au trebuit să își implementeze ideea, sub îndrumarea mentorilor – antreprenori și profesioniști de top din industriile IT&C și business, urmând apoi să o prezinte, timp de două minute, a doua zi.

Din cele 40 de echipe au fost selectate 24 pentru a intra în a treia etapă, acea de accelerare, organizată în următoarele 10 săptămâni de către Asociația Tech Lounge, cu sprijinul Orange, Carrefour, BRD, Continental, OMV Petrom și The Romanian-American Foundation.

Training intens, Demo Day

Echipele calificate în urma Hackathonului vor intra într-o perioadă intensă de training timp de 10 săptămâni, timp în care se vor întâlni în fiecare săptămână cu mentorii lor. Antreprenori și oameni de business de vârf vor împărtăși experiențele lor cu tinerii din cadrul programului, oferindu-le acestora o nouă viziune în explorarea ecosistemului antreprenorial românesc. În plus, tinerii vor beneficia de acces la tehnologii de ultimă generație pentru dezvoltarea produsului, prin intermediul partenerilor programului.

Pe 21 mai, în cadrul Demo Day, finaliștii programului își vor prezenta prototipurile în fața partenerilor, a reprezentanților media și a potențialilor investitori, urmând ca echipele cele mai convingătoare să fie premiate și să beneficieze de sprijinul Innovation Labs și al susținătorilor programului și după încheierea perioadei de mentorat.

Concluzii personale

Pentru mine a fost o experiență foarte interesantă, pentru că am avut ocazia să observ întreg procesul din exterior, avându-i ca și ghizi pe Alexandra Pascali și Alexandru Oprea de la Orange. Entuziasmul tinerilor, pasiunea cu care își prezentau ideile, nivelul înalt de cunoștințe tehnice și ideile creative și inovative, toate aceste lucruri le-am găsit din plin la Innovation Labs.

Abia aștept să văd cum evoluează proiectele. Ziua de 21 mai, Demo Day, este una dintre cele mai importante pentru cei care participă la acest program de accelerare, pentru că reprezintă un mod foarte bun de a atrage atenția sponsorilor.

Orange Fab, program de accelerare de 1 an

Pe lângă sprijinul oferit programului de pre-accelerare Innovation Labs, Orange a creat programul Orange Fab, prin care timp de un an de zile, susține antreprenorii în dezvoltarea de produse inovatoare și distribuirea acestora pe plan local și internațional.

Orange Fab își propune să descopere startup-uri din România cu produse mature, care ajută la îmbunătățirea stilului de viață și stabilesc trenduri. Startup-urile vor primi acces la tehnologii și API-uri pentru dezvoltarea produsului, suport pentru testarea lui într-un mediu real și acces la rețeaua de distribuție Orange pentru creșterea afacerii.

Așadar, există posibilitatea ca proiecte din Innovation Labs să ajungă în Orange Fab, ceea ce face ca cei înscriși în Innovation Labs să muncească și mai mult pentru atingerea scopului lor: dezvoltarea propriei afaceri.

Mai jos, câteva fotografii de la eveniment. Mai multe detalii pe www.innovationlabs.ro .

Innovation Labs 2018 - fotografii de Silviu Pal

Innovation Labs 2018 - fotografii de Silviu Pal

Innovation Labs 2018 - fotografii de Silviu Pal

Innovation Labs 2018 - fotografii de Silviu Pal

Innovation Labs 2018 - fotografii de Silviu Pal

Innovation Labs 2018 - fotografii de Silviu Pal

Innovation Labs 2018 - fotografii de Silviu Pal

Innovation Labs 2018 - fotografii de Silviu Pal

Innovation Labs 2018 - fotografii de Silviu Pal

Innovation Labs 2018 - fotografii de Silviu Pal

Innovation Labs 2018 - fotografii de Silviu Pal