Banditul Whisky – un film bun, plin de actiune si adrenalina

Săptămâna trecută am fost la avanpremiera filmului Banditul Whisky, un film care spune povestea unuia dintre cei mai populari hoți din Ungaria anilor 1990. Bazat pe fapte reale, filmul prezintă viața lui Atilla Ambrus, născut în România și emigrat în țara vecină, spărgător de bănci cu numeroase jafuri armate la activ. Ce îl deosebește pe Atilla de ceilalți tâlhari este faptul că, în acțiunile lui ilegale, nu a rănit fizic niciodată. Adică nu a împușcat pe nimeni, ca să ne înțelegem.

Filmul este bun, chiar m-a captivat. Ignorând, pentru moment, faptul că este povestea reală a unui hoț, pe care l-a aplaudat o sală întreagă la finalul vizionării, filmul merită o apreciere specială, deoarece m-a scos din zona de confort, fiind în limba maghiară, și totuși a ținut ștacheta sus prin dinamica momentelor decisive. Foamea de bani și, de asemenea, felul cum au fost risipiți în toate direcțiile, este prezentată ca o lecție importantă.

Dincolo de partea ilegală, Atilla a ajuns să joace hochei profesionist la o echipă de club și chiar făcea și munca de jos fără să se simtă jignit. Actorul principal, Bence Szalay, se potrivește foarte bine pe rolul său.

Banditul Whisky - Atilla Ambrus si Bence Szalay

Revenind la situație în sine, mi s-a părut ciudat să aplaud un hoț. Ok, are o poveste dramatică în spate, familie cu probleme, a făcut închisoare cât a fost nevoie și s-a reabilitat după ce a fost eliberat, având un business de olărit în România. Dar m-am simțit ciudat la final, mai ales că în România situația este așa cum este în ceea ce privește hoția.

În concluzie, filmul merită văzut. Este deja în cinematografe din 26 ianuarie în toată țara. Distribuit de Taylor Projects și susținut de Institutul Balassi, Banditul Whisky este un film plin de adrenalină, umor și (auto) ironie. Trailer.