Despre inteligenta artificiala la editia a cincea a conferintei ABSL

Zilele trecute am primit pe mail un comunicat foarte interesant, pe care abia azi am reusit sa il citesc. Este vorba despre a cincea editie a conferintei organizata de Asociatia Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri din Romania. Pe scurt, ABSL. Subiectul principal al conferintei a fost “Shifting Perspectives. Envisioning the New World” si a avut ca focus schimbarile accelerate din domeniul tehnologiei, pe care le simtim cu totii. Aceste schimbari determina transformari ireversibile asupra pietei si industriei din intreaga lume. Ce ma intereseaza pe mine, si despre asta o sa cititi mai jos, este legat de inteligenta artificiala, care este considerata motorul performantei in industria serviciilor de afaceri din Romania.

Probabil ati auzit de primul robot care a primit cetatenie, Sophia. In articolul din link veti gasi un clip in care Andrew Ross Sorkin ii ia un interviu unui robot. Sincer, prima data cand am vazut raspunsurile Sophiei, felul cum leaga cuvintele, logica propozitiilor si mimica feței, am avut un sentiment de teama. Poate ca am urmarit prea multe filme cu roboti scapati de sub control, dar m-a luat asa, un fior, ca pe masura ce avanseaza tehnologia, exista posibilitatea sa ajunga pe mainile unor oameni nepotriviti si de aici exista tot felul de variante de film. Dar, revenind la realitate, o concluzie importanta din cadrul conferintei a fost legata de faptul ca tehnologizarea si introducerea inteligentei artificiale reprezinta un instrument care poate da mai multa valoare fiintei umane, prin preluarea activitatilor repetitive, de rutina.

Bineinteles ca toti ne punem problema ca vom fi inlocuiti cu roboti la un moment dat. Totusi, lucrurile trebuie privite altfel. Specialistii in domeniu spun ca implementarea inteligentei artificiale nu va diminua capitalul uman, ci o va repozitiona. Reponsabilitate, atentie, respect fata de cei din jurul nostru, verticalitate si transparenta, aceste lucruri sunt esentiale in viitor.

In cadrul conferintei organizata de ABSL pe 14 noiembrie au participat peste 500 dintre cei mai importanti lideri si reprezentanti ai companiilor de prestigiu din industria serviciilor de afaceri din Romania. De asemenea, au fost prezentate si gadgeturi, aplicatii practice ale roboticii si mai multe inovatii tehnologice. Tot la conferinta, un grup de elevi ai Colegiului National “Spiru Haret” din Bucuresti, a prezentat un robot si un joc demo creat de ei in cadrul programului “FIRST Tech Challenge Romania”.

“Conferința ABSL și dezbaterile avute au demonstrat că ne aflăm pe un trend ascendent. În prezent, se întâmplă multe lucruri în România. Avem astăzi 120.000 de angajați, dar potențialul industriei este de 300.000. Iar asta se întâmplă pentru că țara noastră crește mai repede decât alte destinații mari din Europa: este multifuncțională și există o creștere a complexității serviciilor, asta și datorită inteligenței artificiale și robotizării proceselor care contribuie la îmbunătățirea experienței clienților. Utilizarea acesteia nu face locurile de muncă să dispară, ci sporește eficiența și le oferă oamenilor posibilitatea de a fi creativi în joburile de o complexitate superioară pe care le vor avea ca urmare a acestor schimbări.“, a declarat Cosmin Pătlăgeanu, Președintele Asociației Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri din România (ABSL).

Destul de interesant. Sunt curios cum vor decurge lucrurile in continuare la noi in tara.

Despre ABSL puteti citi aici.