Cum sa pui o poza la profil fara sa faci crop

Sunt sigur ca nu este doar o problema a creierasului meu, dar exista un moment in cariera unui fotograf cand se intampla lucruri pe care nu le poate controla. Avand in vedere ca online-ul a crescut vertiginos in ultimii ani, azi este necesar sa fii prezent, ca fotograf, pe cat mai multe platforme de socializare. Bineinteles, doar daca vrei sa-ti publici munca si vrei ca lumea sa stie cine esti. Problema aici, reprezentand si motivul pentru care scriu acest articol, este ca Facebook, Instagram, Twitter si alte retele de socializare, au algoritmi de prelucrare a imaginilor urcate pe platformele lor. Fiecare companie incearca sa comprime dimensiunea unei fotografii, astfel incat sa ocupe cat mai putin spatiu pe servere, dar sa pastreze, pe cat posibil, calitatea fotografiei.

Problema este in felul urmator si sunt sigur ca multi fotografi au trecut prin asta: faci fotografii unei fete faine, le editezi frumos, in Lightroom. Mai treci una-doua prin Photoshop, pentru diverse editari, apoi le trimiti fetei. Pentru ca nu toata lumea stie treaba cu algoritmii, fata pe care ai fotografiat-o nu va tine cont de nimic si isi va schimba, fara grija, poza de profil de pe Facebook. Nu-i asa ca o sa te oftici daca vei vedea fotografia ta crop-uita de Facebook, avand o calitate departe de cea pe care ai livrat-o tu? Well, it happened to me a lot. Dar asta si pentru ca nu am comunicat cu persoana fotografiata despre acest aspect.

Din acest motiv, am hotarat sa scriu un articol pentru cei care vor sa-si schimbe poza de profil a contului de Facebook fara a face crop, pentru a pastra calitatea fotografiei la un nivel cat mai ridicat (Facebook oricum o sa comprime imaginea, dar nu va face si crop, algoritm care “mananca” mult din calitate).

Cel mai simplu mod: foloseste o fotografie in forma de patrat (1×1)

Daca postezi de pe smartphone: fa crop inainte de a urca poza pe Facebook, folosind o aplicatie de editare foto cat mai profi (gasiti aici variante). Eu folosesc SnapSeed pentru asta si, cand vreau sa-mi complic existenta un pic, Lightroom for Mobile, care are un algoritm excelent pentru exportat fotografiile editate in aplicatie.

Daca postezi de pe desktop/laptop: aici este un pic mai dificil, pentru ca singurele software-uri pe care vi le pot recomanda sunt Photoshop si Lightroom. Totusi, daca aveti un prieten fotograf, rugati-l sa va decupeze el poza cum stie mai bine. Daca nu aveti un prieten fotograf, astept mail pe silviu.pal@live.com si va ajut eu :P.

Modul skip cropping (valabil doar pe web)

Nu stiu exact de cand a implementat Facebook posibilitatea de a face skip cropping cand vrei sa schimbi poza de profil, dar tin minte ca o perioada de timp nu aveai aceasta optiune. Asadar, mergeti pe profilul vostru, apasati Upload Profile Picture, selectati o fotografie, si apoi dati click pe Skip Cropping, asa cum arata in poza de mai jos, cu galben.

cum sa iti schimbi poza de profil fara crop

In acest moment, Facebook o sa va spuna ca va salva intreaga fotografie ca poza de profil, dar este nevoie ca voi sa setati cat de mult din poza sa se vada pe profilul vostru.

cum sa iti schimbi poza de profil fara crop

Si gata. Optiunea Skip Cropping nu exista in aplicatiile mobile (cel putin pe Android nu este. Pe iOS inca nu stiu, dar aflu si va spun).

Asa ca, fete dragi care ati fost sau veti fi fotografiate de mine, va rog eu sa ma puneti sa va dau crop la fotografii daca vreti sa le puneti la profil. Este pacat de munca noastra. Asta daca nu aveti chef sa o faceti voi. Haha!

Astept sa vad poze de calitate la profil de acum inainte. Spor!

PS: Imaginea articolului am pus-o asa, ca mi-a placut apusul de aseara 🙂