Orice român trebuie să vadă filmul ‘Tara moarta’

Din 25 August, în cinematografele din țară, rulează documentarul “Tara moarta”, realizat de Radu Jude, regizorul filmului “Aferim!”. Am fost la avanpremieră și am rămas destul de marcat după ce s-a terminat. O să explic mai jos de ce. Ideea documentarului a plecat de la o colecție de fotografii descoperită de Cezar Popescu la Slobozia, care aparțin fotografului Costică Acsinte, despre care puteți citi aici. Din cele peste 8500 de fotografii descoperite, pentru “Tara moarta” au fost alese peste 500, fotografii care rulează timp de 88 de minute. În timp ce sunt citite texte de Emil Dorian, scriitor evreu, din jurnalul pe care l-a ținut între anii 1937 – 1944, pe fundal se aud fragmente de pe coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii ’30-’40, din România.

Radu Jude, regizor roman
Radu Jude, realizatorul documentarului Tara moarta

Inițial am simțit că nu mi se potrivește documentarul, dar am avut încredere în Cătălin și am venit la film. Fără să-mi dau seama, am trăit întregul documentar ca și cum am avut vreo legătură cu acele fotografii. Mai concret, am călătorit în timp, și am trăit ca și cum eram asistentul fotografului Costică Acsinte, și îl ajutam cu una, alta, la studioul său. Da, ca și cum m-am angajat la “Foto Splendid Acsinte”, în 1930, și făceam curat, strângeam instrumentele de fotografiat, așezam studioul pentru următoarea ședință foto.

Tara moarta, de Radu Jude

Tara moarta, de Radu Jude

Combinația dintre fotografiile alb-negru, textele absolut dramatice, care prezintă oroarea omenească, din perioada în care evreii erau uciși fără milă pe străzile Bucureștiului. Relatările lui Emil Dorian prezintă, poetic, dacă pot să spun așa, ceea ce s-a petrecut în perioada celui de-al doilea război mondial în România și prin împrejurimi. Am fost uimit să aud cât de lăudat era mareșalul Antonescu în acea perioadă și ce manipulați erau oamenii care trăiau atunci.

Tara moarta, de Radu Jude

Nu pot să vă zic mai multe, pentru că este o experiență care merită trăită și simțită. Pe mine m-a ținut conectat, pentru că “Țara moartă este despre fotografie, astfel că am încercat să analizez stilul de fotografiere, modul în care erau așezați oamenii pentru fotografiile de grup sau pentru portrete. Coloana sonoră și textele din jurnalul lui Emil Dorian completează cu succes imaginile, astfel că am ajuns la final să mă simt extrem de norocos că trăiesc în timpurile acestea, în care în România este pace, este liniște, chiar dacă, politic vorbind, suntem la pământ. Dar măcar reușim să ne ajutăm unii pe alții.

Tara moarta, de Radu Jude

Cum vă spuneam, Țara moartă este din 25 August în cinematografe. Distribuit de microFILM. Producător: Ada Solomon. Comunicat de Rollercoaster PR, oameni foarte faini care muncesc cu pasiune și dedicare pentru a promova cât mai bine lucruri de calitate. Mai jos vă las trailerul.