Daca mergeti la Untold, puteti face popas la Hoghilag

Asa cum se organizeaza festivalul lalelelor in Pitesti, exista si o sarbatoare dedicata tuberozelor. Undeva langa Sighisoara este Hoghilag, primul sat din Romania unde se cultiva tuberoze inca din anii ’60. Astfel a aparut Sarbatoarea Tuberozelor, ce va avea loc sambata si duminica, 5-6 august. Cei dintre voi care veti merge acolo, veti putea face vizite cuturilor de tuberoze ale localnicilor, veti participa la ateliere creative de parfumerie, vor fi proiectii de filme si degustari de mancare traditionala.

despre sarbatoarea tuberozelor
Foto: Feri Teglas

Intre Sighisoara si Hoghilag sunt 16 kilometri. Participarea este gratuita, iar evenimentul se va desfasura in curtea Bisericii Evanghelice din Hoghilag. Atestata in anul 1446, biserica a fost inchisa dupa plecarea masiva a sasilor din zona, insa acum este introdusa in circuitul turistic special pentru Sarbatoarea Tuberozelor.

In sat exista 30 de gospodarii unde satenii cultiva tuberoze, iar turistii vor putea sa le viziteze dupa programul urmator:

  • pe 5 august puteti lua parte la turul culturii de tuberoze, intre orele 15-18, precum si de la 20:30, cand se organizeaza tururi nocturne de vizitare din 30 in 30 de minute. Tururile sunt ghidate, intrarea este libera si se face pe baza de inscriere la fata locului, in limita locurilor disponibile intr-un tur;
  • in ambele zile veti avea posibilitatea de a participa la foarte multe tipuri de ateliere, cum ar fi atelierul de gatit cu flori organizat de Fata Care Gateste Cu Flori, atelierul “Parfumul de vin, de la moft la pasiune”, sustinut de somelierul Delia Banga si alte ateliere de creatie;
  • in ambele seri vor fi activitati culturale si de divertisment, precum un recital de fluier si poezie, muzeu de costume populare, slow food, proiectii de film (“Orgile din Transilvania”, cu sprijinul Fundatiei Michael Schmidt), Fanfara Săseasca din Nependorf si altii;
  • exista si un tur pe bicicleta pe care il puteti face prin satele Valchid, Prod si Hoghiloag, care va fi contra cost.

 

despre sarbatoarea tuberozelor
Foto: Feri Teglas

 

Cum ajungeti si unde puteti dormi

Transportul spre Hoghilag se poate face fie cu trenul pana la Sighisoara, iar apoi luati un taxi pana in sat, fie cu masina personala, fie din Autogara Sighisoara (www.autogari.ro). Hoghilag este la 16 km de Sighisoara, 24 km de Medias si 79 km de Sibiu.

Puteti gasi cazare atat in Sighisoara, cat si in Hoghilag, la localnici, in regim de pensiune. Puteti, de altfel, sa contactati direct echipa care organizeaza Sarbatoara Tuberozelor la adresa sarbatoareatuberozelor@gmail.com si veti fi ghidati corespunzator. Sarbatoarea Tuberozelor este listata si pe Airbnb, in caz ca sunteti familiarizati cu aceasta platforma.

despre sarbatoarea tuberozelor

Sărbătoarea Tuberozelor este un eveniment desfășurat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și a Consiliului Județean Sibiu și organizat de Primăria din Hoghilag, în colaborare cu Claudia-Romana Rista (Fata Care Găteşte Cu Flori).