GRAMMA, Vinul Conversatiei, cultivat pe dealurile Iașului

După cum probabil ştiţi deja, România este recunoscută pentru vinul pe care îl produce şi tot mai mult apreciată peste hotare pentru calitatea acestora. Acest lucru m-a convins să-mi îndrept atenţia către producătorii de vinuri din România, iar azi vreau să vă povestesc despre vinurile GRAMMA, produse în zona Iaşului, vin pe care l-am degustat la un eveniment organizat de Caracteristic la Dialogue, în Bucuresti, pe 27 iunie.

Povestea cramei din Vişan

Marian Olteanu, manager general, ne-a spus, în câteva cuvinte, povestea viei GRAMMA. O să redau, pe cât posibil, povestirea în cuvintele lui Marian.

Marian Olteanu, manager Gramma - Photo credit: Silviu Pal

“Lângă Iași este un sat, Vișan, pe dealul Buciumului, una dintre cele șapte coline cu care este înconjurat Iașul, despre care eram sigur că are un potențial extraordinar pentru a produce vin. Părinții mei, tineri și neliniștiți, au reușit să obțină înapoi moștenirea luată abuziv în perioada comunistă, și, în timp ce toată lumea scotea viile și parcela terenul ca să-l vândă pentru case, ei s-au ambiționat să nu vândă și au rămas cu o insulă verde, deși au avut niște oferte consistente să vândă terenul.

Pe vremea aceea nu aveam absolut nicio cunoștință de business sau marketing. Avem o vie de 50 de ani, hai să facem ceva bun din ea.

Pentru alegerea numelui a fost o dezbatere întreagă. Inițial ne-am gândit la Casa Olteanu, însă au fost niște prieteni care mi-au zis că nu prea are legătură numele meu cu ceea ce vreau să fac. Bunic, rege, prinț, sânge albastru n-am avut. Vișan, cât o fi el de frumos, n-are nimic notabil în istorie. Nicio picătură de sânge vărsată pentru ceva cu adevărat important aici.

Vinuri Gramma - Marian Olteanu

În schimb, cât încercam să găsim un nume potrivit, mai și degustam, pentru că toată treaba se întampla la cramă. După câteva pahare, am devenit mai vorbăreți. Fiecare avea câte o idee, fiecare știa exact cum ar trebui să se cheme, ba chiar vorbeam unii peste alții. Și, atunci, Raluca Gavrilescu, nașa GRAMMA, a spus: “Stați așa, vedeți ce se întamplă? Ăsta e Vinul Conversației.”.

Bine, bine, dar de la in vino veritas încoace, vinul tot face asta cu lumea. Hai să găsim ceva cât se poate de universal. Și am pus GRAMMA, de la “gramatică”, din greaca veche.” (Marian Olteanu, manager GRAMMA)

Cum ziceam, am degustat mai multe tipuri de vin de la GRAMMA. Am început cu un Cuvee Vișan rose, rece, un deliciu pe vremea călduroasă de afară. Evenimentul a fost pe la 19:00, așa că a fost exact potrivit pentru răcorire. Atât cât mă pricep la vinuri momentan, mi-a plăcut foarte mult aroma și senzația de prospețime, lucru care m-a făcut să mă detașez un pic de la gândurile mele și mi-a potolit agitația adunată de-a lungul zilei.

Vinuri Gramma - Marian Olteanu

Am continuat apoi cu un Cuvee Vișan alb, vin pe care l-am băut pe măsură ce mai ronțăiam diverse gustări de pe mese. Printre vinurile albe produse de GRAMMA se numără și Aligote, vin născut în regiunea Burgundia, Franța, o rudă mai îndepartată a faimosului Chardonnay, dar care și-a găsit o a doua casă la Iași. Fiind un soi mai rar, a devenit special și se vinde foarte bine. În general, vinul alb este recomandat pentru preparate din carne albă și alături de brânzeturi moi.

La final, am gustat și Cuvee Vișan roșu, un ansamblu de struguri: Cabernet SauvignonMerlotFeteasca Neagra si Babeasca Neagra, fermentati impreuna. Nu puteam încheia mai bine seara aceea. A completat frumos momentul și m-a pus la meditat. Adică pe o canapea confortabilă de la Dialogue, savurând fiecare sorbitură.

Ce mi se pare foarte fain la vinurile GRAMMA sunt etichetele. Toate sunt create de actorul Horațiu Mălăele, iar pe Aligote este chiar un autoportret de-al maestrului, o imagine care stârnește curiozitatea.

Vinurile GRAMMA

De unde poți cumpăra vinurile GRAMMA

Vinurile GRAMMA pot fi găsite în mai multe orașe ale țării, printre care Iași, Cluj, București, dar și în zona litoralului, în Constanța, Mamaia, Vama Veche. Însă cel mai sigur, dacă vreți să savurați un vin GRAMMA acasă, relaxați, puteți da comanda pe Internet de pe mai multe site-uri, cum ar fi www.lovewine.ro sau www.unvinpezi.ro (dați un search pe Google “vinuri Gramma” și veți găsi foarte ușor de unde să dați comandă). Până în prezent, cele mai căutate vinuri au fost Aligote, Cuvee Vișan alb (Cupaj de Aligote, Fetească regală și Fetească albă) și Metaph alb. Dintre cele roșii, cele mai cerute au fost Metaph rose și Cuvee Vișan rose.

GRAMMA produce în jur de 100.000 litri de vin pe an și scoate pe piață circa 11 sortimente diferite. Cifra de afaceri ajunge la 250.000 euro pe an și vinde la noi în țară, dar și peste hotare, în Letonia, Olanda, Italia și Japonia.

Mai jos, câteva fotografii făcute de mine la eveniment.

Vinuri Gramma - fotografii de Silviu Pal

Și o poză foarte specială, realizată de Ovidiu.

Vinuri Gramma - Silviu Pal, Mihai Leu