Am simtit spiritul lui Constantin Brancusi

Azi am ajuns pentru prima dată în Târgu Jiu. Cum mie îmi place mult să mă plimb pe străzi noaptea, am luat la pas parcul central din oraș. Aici se află două dintre cele mai cunoscute creații artistice ale lui Constantin Brancusi, și anume sculpturile numite “Masa tacerii” si “Poarta sarutului”.

Era o atmosferă mistica. A plouat foarte tare în timpul zilei, iar parcul era în ceață. Umezeala venita de la Jiu, râul care margineste parcul pe o parte, transformase aleile, astfel că nu puteai vedea foarte departe. In plimbarea mea nu m-am intersectat decat cu foarte puține persoane, astfel că am avut suficienta liniște să absorb cat mai multă energie. M-am deschis să primesc ceea ce avea de oferit parcul lui Constantin Brancusi.

Și l-am simțit. Privind spre Poarta sarutului, vedeam Masa tacerii. L-am simtit pe Maestru, pe acest geniu, pe Constantin Brancusi. In amalgamul de sentimente care m-au cuprins, condus de ceaţa care învăluise parcul, era acolo, în creațiile lui.

Ce minunat! Atâta înțelepciune în Masa tacerii. Nu știu dacă ați fost vreodată la o masa 12 oameni, toți mâncând tăcuți, în liniște, fără ca măcar unul sa scoată un cuvânt. “Înțelepciune” este cuvântul primit de la acest monument.

Masa tacerii constantin brancusi

Sărutul, cel mai frumos și cald lucru pe care îl poți face cu buzele tale. Atâta iubire poți oferi doar cu un sărut. Constantin Brancusi a construit un monument imens doar pentru acest gest de tandrețe. Am stat si m-am uitat la el minute în șir. M-a atins profund.

PoartA sarutului constantin brancusi

Și în sfârșit, Infinitul, fără început și fără sfârșit. Totul. Fără limite. Nici nu ma pot exprima în cuvinte.

Constantin Brancusi a ales să pună tăcerea, sărutul și infinitul pe aceeași linie. De la Masa tăcerii, dacă mergi drept, treci mai întâi pe lângă Poarta sarutului, apoi tot înainte pana la Coloana infinitului.

Sunt extrem de incantat ca am venit aici. Sper sa vizitati si voi Targu Jiu, pentru ca veti avea ocazia sa il simtiti pe Brancusi in creatiile sale.

PS: In caz ca nu stiati, este interzis contactul fizic intre oameni si monumentele din parc. Adica nu aveti voie sa atingeti, ci doar sa priviti. Si credeti-ma, e suficient.

PS2: putin alb-negru 🙂

Parcul central targu jiu alb negru