“Le Consul” – excelență în arta culinară

Le Consul - Haute Cuisine, Haute Patisserie

Uneori am impresia că trăiesc pentru a mânca. Da, atât de mult îmi place mâncarea încât reprezintă unul din motivele pentru care trăiesc. În niciun caz nu mănânc doar ca să trăiesc, chiar ador mâncarea. Ciudat, nu? Însă abia de curând am început să experimentez mai multe tipuri de mâncare. Eu, care aveam ca legumă preferată carnea, am ajuns, natural, la o saturație. De exemplu, de vreo două săptămâni mi-am îndreptat atenția către mâncarea vegană (doar pe jumătate, că nu vreau să mă lăs de tot de carne), să vad cum este. Și este delicioasă. Cum spuneam, sunt la începutul carierei mele de specialist în mâncare.

Astăzi vreau să vă povestesc despre o experiență culinară foarte interesantă pe care am avut-o zilele trecute la Le Consul – Haute Cuisine, Haute Patisserie, restaurant ce aduce în “Micul Paris” gusturile bucătăriei franțuzești. Cu ocazia unui eveniment organizat de Caracteristic, în care invitații au luat cina la acest restaurant, am degustat preparate foarte atent create de către Chef Mihai Irimia.

Primul lucru pe care l-am remarcat a fost clădirea în care se află acest restaurant, un vechi palat interbelic, renovat în totalitate. De poveste. Interiorul este foarte spațios și aerisit. Design-ul a fost creat de către Seus Interiors până la cel mai mic detaliu. Gândit ca scena pe care preparatele culinare pline de rafinament își definesc celibritatea, spațiul oferă cu adevărat de un spectacol de lumini, traseu intim și atmosferă nobilă. Eu am simțit totul ca o călătorie în timp.

Omul din culise – Chef Mihai Irimia

Chef Mihai Irima este responsabil cu tot ceea ce ajunge în meniu și pe mesele clienților, pentru ca aceștia să se bucure de bucate la cel mai înalt nivel. Mereu am apreciat minuțiozitatea și răbdarea bucătarilor în procesul de creare a platourilor cu mâncare. De când au apărut în România emisiunile-concurs, unde pasionații de gătit merg să-și etaleze talentele culinare, am început să apreciez preparatele și din punct de vedere creativ, astfel că am ajuns să descopăr arta culinară. “Le Consul” aduce în capitală bucătărie cu specific franțuzesc, despre care Chef Mihai Irimia susține că “este caracterizată de respectul și iubirea față de produse”. Sună deja delicios, nu-i așa? Vă spun eu, tot ce gătește omul acesta este mai mult decât delicios.

“Ca să fii un chef desăvârșit, trebuie să fii riguros, să ai simțul detaliului și al lucrului bine făcut. Drumul este lung, de aceea îți mai trebuie și nervi solizi. În filosofia bucătarului francez există întotdeauna un raport strâns între tradiţie şi teritoriu. Prin tradiţie mă refer la cunoştinţe şi obiceiuri transmise din generaţie în generaţie, iar când zic teritoriu mă refer la produsele locale, specifice acelei zone.

Un chef bucătar este un artist, care are o viziune şi vrea să transmită un mesaj, să creeze o emoţie, să renască o amintire sau, pur şi simplu, să ofere un moment de bucurie. Pe scurt, e o persoană care se hrăneşte din momentele de fericire livrate celorlalţi, în ciuda eforturilor şi sacrificiilor pe care le face pentru a realiza acest lucru”, a declarat Chef Mihai Irimia.

Fondatorii “Le Consul”

Jean-Philippe Guilbert-Lassagne și Patrick André Hofman cunosc România de peste 20 de ani și o văd drept o ţară în plină evoluţie. În capitală, acolo unde se află “Le Consul”, cei doi au observat că oamenii sunt din ce în ce mai interesați de bucătăria premium și decizia de a deschide acest restaurant a venit pe fondul nevoii bucureștenilor de a avea locații rafinate pe segmentul fine dining.

Jean-Philippe Guilbert-Lassagne:
“România este fascinantă, iar bucătăria ei nu face excepție. Știm însă că țara aceasta, și în special orașul București, a împrumutat foarte mult din stilul și rafinamentul capitalei Franței, de unde și vechiul supranume «micul Paris». Noi am vrut să transformăm în realitate această denumire și darul nostru pentru oameni este “Le Consul”. Nu ne oprim însă aici.

Odată cu venirea primăverii vor fi operate câteva schimbări în meniu, vrem să ne menținem mereu la cea mai înaltă cotă a bucătăriei și gustului. În același timp, ne dorim să dezvoltăm conceptul Haute Patisserie prin deschiderea unor mici unități, de tip boutique, unde produsele noastre de patiserie fină să fie accesibile tuturor”.

Patrick André Hofman:
“Va fi un an plin pentru noi. Strategia noastră cu «Le Consul» începe cu o consolidare a renumelui pe segmentul fine dining bucureștean și impunerea în această arie culinară. Totodată, vom valorifica versatilitatea spațiului și plănuim organizarea mai multor evenimente speciale prin colaborarea cu diferite companii. Prin încrederea pe care o au clienții în acest restaurant vrem să îl dezvoltăm într-un spațiu a tot ceea ce este nou și rafinat. Noi venim cu bucătăria și cu talentul lui Mihai”.

Meniul

Restaurantul “Le Consul” îmbină conceptele Haute Cuisine, Haute Patisserie și Haute Coiffure pentru o experiență culinară și senzorială desăvârșite. Este o locație rafinată, ce se așează ca poziție pe segmentul fine dining, așa că toată această experiență vine cu un preț bine meritat, din punctul meu de vedere, având în vedere felul cum am fost servit, cât de bună a fost mâncarea și atmosfera foarte plăcută.

Meniul este un mix de gusturi marine și continentale într-o călătorie iniţiatică prin arta culinară tradiţională. O experiență aparte este și meniul de deserturi, unde se împletesc numeroase arome, ingrediente și preparate unicat. Nu în ultimul rând, pentru cei grăbiţi, trecerea prin boutique le oferă posibilitatea de a testa patiseria fină, precum şi produse servite, de regulă, în restaurant.

Concluzie

Restaurantul “Le Consul” este un loc unde poți lua o cină savuroasă, unde fiecare detaliu culinar contează, într-o atmosferă occidentală. Prețurile fiind destul de mari pentru buzunarul unui om obișnuit, merită să experimentezi măcar o dată bucătăria franțuzească oferită de Chef Mihai Irimia, pentru a vedea ce înseamnă excelența în artă culinară. Eu vă spun sincer, papilele mele gustative au rămas fascinate de gusturile absolut speciale pe care le-au simțit. Cu siguranță voi mai reveni, dar la următorul salariu.

“Le Consul” se află pe Aleea Alexandru, nr. 7 (Zona Piața Victoriei).
Online: site, facebook, instagram.