“Visul unei nopti de vara” – un nou festival la Bucuresti

“Visul unei nopti de vara” se numeste festivalul de muzica ce va avea loc intre 21 si 25 iunie, la Sala Auditorium a Muzeului National de Arta din Bucuresti. Este la prima editie si este organizat de o prietena draga si o pianista de inalt calibru, Sinziana Mircea. Ce pot sa va zic despre Sinziana, pe langa faptul ca este o frumusete de fata, este ca a fost inclusa de Radio Romania Muzical in Top 10 “Cei mai valorosi muzicieni romani sub 30 de ani” si ca a concertat in Statele Unite ale Americii, Japonia, China si Europa, pe scene precum Carnegie Hall, Tokyo Metropolitan Theater, Harbin Concert Hall si St Martin-in-the-Fields, Londra. Mai mult decat atat, CD-ul sau de debut “Nihil Sine Deo – Nimic fara Dumnezeu”, publicat sub egida Editurii Casa Radio, s-a clasat pe locul 3 in competitia “Discul de muzica clasica al anului 2016”. Pentru mine este o adevarata onoare ca o cunosc pe fata asta.

Acest festival este la prima editie si titlul ma duce deja catre mister, iubire, imaginatie. Asa cum spune Sinziana, Visul unei nopti de vara este o imbinatie a magiei lui Shakespeare cu parfumul muzical al finalului de secol al XIX-lea din Franta, Germania, Spania. Doar scriind despre asta, deja simt ca plutesc pe aripile muzicii.

Trei seri magice in care vor canta nume importante ale scenei romanesti si internationale: pianistul francez Pascal Roge, pianistul britanic Ronan O’Hora, violonistul Alexandru Tomescu si, bineinteles, pianista Sinziana Mircea. Alexandru si Sinziana revin la Bucuresti, dupa un turneu tare frumos pe care l-au avut in luna mai in Romania, numit “Stradivarius”. Sunteti inca prinsi in magie?

visul unei nopti de vara

Despre Pascal Roge

Dupa 50 de ani de absenta, Pascal Roge, pianist francez, revine la Bucuresti. Fiind unul dintre marii interpreti ai repertoriului francez, isi va demonstra inca o data maiestria la festivalul “Visul unei nopti de vara” prin cele 12 preludii din caietul I de Claude Debussy, urmate de opusuri de Maurice Ravel si Francis Poulenc, dar si de celebrele Gymnopedii de Erik Satie, pe care le ador. (da un click aici, o mica surpriza)

Pascal Roge a concertat alaturi de cele mai importante orchestre ale lumii, sub bagheta dirjorilor Lorin Maazel, Charles Dutoit, si altii. A studiat la Conservatorul din Paris si a fost laureat al concursurilor “George Enescu” si “Marguerite Long”, devenind artist exclusiv Decca la doar 17 ani. Pascal Roge a inregistrat, de-a lungul timpului, lucrari de Maurice Ravel, Claude Debussy, Erik Satie, apreciate cu prestigioase premii precum “Gramophone Awards”, “Grand Prix du Disque” si “Edison Award”.

Cine este Ronan O’Hora?

Reprezentant de seama al scolii pianistice britanice, Ronan O’Hora a avut concerte in toata lumea, alaturi de orchestre mari cum ar fi London Philharmonic, Philharmonia Orchestra, BBC Symphony, Royal Philarmonic, si altele. Discografia lui Ronan cuprinde 30 de discuri sub egida EMI, Virgin Classics, Tring International, Dinemic si Fone.

A sustinut concerte la cele mai importante festivaluri din lume precum cele de la Salzburg, Ravinia, Montpelier, Bath si Brno. BBC Radio 3 a difuzat mai mult de 100 dintre concertele sale. De asemenea, a castigat numeroase premii, printre care se numara Dayas Gold Medal sau Premiul “Stefania Niekrasz”, acordat o data la 5 ani celor mai importanti interpreti ale lucrarilor lui Frederic Chopin.

In cadrul festivalului “Visul unei nopti de vara”, pianistul britanic Ronan O’Hara se indreapta catre spatiul germanic, punand in fata cele doua scoli componistice vieneze: Haydn si Beethoven, versus Schonberg. Nu lipsesc din program Franz Shubert si Johannes Brahms. Se anunta o minunatie de concert pe 24 iunie.

Alexandru Tomescu. Un om. O vioara.

Sunt sigur ca multi dintre voi ati fost la cel putin un concert Alexandru Tomescu. Omul si vioara sunt doua coordonate suficiente pentru a crea un Univers, locuit de creaturi sonore fascinante, care se desprind din culoare si densitate sonora, toate menite sa subjuge publicul aflat in sala.

Dupa o fructuoasa cariera realizata in Europa si in lume, presarata cu succese in sali precum Théatre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor Maestri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, Alexandru a revenit in Romania, unde s-a implicat in organizarea unor turnee nationale de muzica clasica, realizate exclusiv din fonduri private.

Angajamentul pe care Alexandru Tomescu si l-a asumat in momentul in care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, in 2007, a fost acela de a familiariza un numar cat mai mare de romani cu sunetul splendidului instrument.

 
Pe 25 iunie, Alexandru Tomescu si Sinziana Mircea va invita in Spania lui Granados, Albeniz si Pablo de Sarasate; insa nu doar atat. Doua sonate, dintre cele mai importante, scrise vreodata pentru viara si pian vor fi interpretate de cei doi: Sonata nr. 5 “a primaverii”, de Ludwig van Beethoven, si Sonata a II-a de Johannes Brahms. Programul cel mai nimerit pentru a vă lua la revedere de la primăvară și a spune bun venit verii și vacanței.

Bilete, program, alte detalii

Toate concertele din cadrul festivalului “Visul unei nopti de vara” incep la ora 19:00 si vor fi inregistrate de Radio Romania Muzical, in programele caruia pot fi ascultate pe parcursul verii 2017.

 

Programul festivalului:

  • 21 iunie: Pascal Roge
  • 24 iunie: Ronan O’Hara
  • 25 iunie: Alexandru Tomescu si Sinziana Mircea

Bilete sunt disponibile in reteaua www.eventim.ro.

Pagina de facebook a festivalului “Visul unei nopti de vara” aici.